Wat was jouw legitieme redenen om niet te rennen?

Vandaag is het vroeg op. 8 uur vertrekken vanaf Zaanland voor een rondje post bezorgen bij de omwonenden van de Zaanse Schans Loop. We vertrekken zo vroeg omdat we weer op tijd terug moeten zijn om om 10.40 uur mee te doen aan de Zaanlandse Clubkampioenschappen 3200 meter estafette.

We zijn inclusief trainert maar met 7 man. De post is verdeeld en we lopen met twee rugtasjes richting de Engewormer. Omdat de Bernardbrug open staat lopen we even onderlangs. Als een slechtvalk duikt Mick ineens naar de grond en is € 20 rijker. Vader Henk pikt het gelijk in: "Je moet voor je kijken met hardlopen, niet naar de grond" Richting Kalf doen we de Rek&Strek. Bij het paadje naar de Amerikaanse Windmolen wordt even uitgelegd wat de bedoeling van de ronde is en splitst de groep in twee.

De helft van de groep loopt lang de Amerikaanse Zweeftindemist- eh, Windmolen, de andere helft loopt over de Schans en we treffen elkaar weer aan het einde daarvan. Het stukje wat we missen doet Gerrit van de week nog wel even op de fiets. Het is heerlijk loopweer en de Kalverpolder ziet er met de zonnestralen door het laagje mist uit als een plaatje. Hoe mooi zou het zijn als we dit weer ook volgende week hebben tijdens de ZSL.

Omstebeurt doen we een envelopje in de bus. Soms is het even zoeken waar de brievenbus zit, soms staan ze langs de weg, maar soms moet je even een klimmetje af en op en soms is er geen bus te vinden… Democratisch wordt besloten dat JeroenH de bussen met een klimmetje voor zijn rekening neemt. Carmody is afgeleid door zwaar materiaal dat de sloot dregt en zwikt de enkel op het asfaltrandje. Gelukkig kan hij verder. De andere lopers staan ons bij de Schans al op te wachten om nog even de laatste bussen te vullen.

We lopen over de Schans weer terug. Door het mooie weer is deze ondanks het vroege tijdstip al vergeven van de Chinezen, Koreanen en andere Aziatische toeristen. Ze reageren niet op onze 'morgen'-groeten, en zelfs niet op Ni Hao. Even later gaan we met een jonge Chinese op de foto, ze staat er in ieder geval lachend op. Terug naar de baan! Op de Westzijde zwikt JeroenH even de enkel, ook hij kan gelukkig door.

We hebben nog een klein uurtje voor de start dus gaan even in de kantine zitten. De trainert heeft vanwege de vakantie van Simon (legitieme reden) deze week wederom de koffie geregeld, de toppert. De koekjes deze week zijn grote roomboterspritsen! Een ‘Eikel’ ziet ons lekker genieten en hoopt ook een bakkie te bemachtigen. Verloren hoop, als een geslagen hond druipt hij af, het tweede pak spritsen gaat ongeopend de tas weer in. De overige estafettelopers druppelen binnen. Eric, Niek, Schaatsjan en Fons, ze hebben allemaal een legitieme reden waarom ze er vanmorgenvroeg niet waren (moest vanmorgen schuren voor de schilder die vandaag komt, heb van de week weer de eerste schaatstraining gehad, ben nog in de opbouw, geen gekke dingen doen na een jaar van herstel?) en focussen zich volledig op de estafette. Ik had als titel ook 'Even knuffelen met een Eikel' kunnen gebruiken, maar dat zullen maar weinig lezers begrijpen.

We moeten nog even naar de teamindeling kijken. Het spiekbriefje van de trainert wijkt af van de van de week gestuurde mail, maar het wordt toch shuffelen: Peter heeft zich vanmorgen helaas ziek gemeld (Legitieme reden). Gelukkig vinden we in Mighty Mick een vrijwilliger die zal proberen de afwezigheid van Peter te doen vergeten. Als dan ook blijkt dat Marco's maag niet bestand was tegen de Turkse Pizza van gisteren (legitieme reden) ontstaat er een nieuw bezettingsprobleem waardoor we helaas niet met alle teams kunnen lopen. Simon en e&E zijn op vakantie (Iegitieme reden), Mike is met weg met collega’s (legitieme reden), dus we lopen met 10 man verdeeld drie teams, twee teams van Groep4 en een combi van de Woensdagmorgengroep. Zelfs de supporters laten het afweten… Fons en JeroenvB blijven helaas over, hebben geen team.

René is hoofdscheidsrechter, dus het moet volgens de regels! We starten in banen en de beginlopers moeten de eerste honderd meter in hun baan blijven, daarna maakt het niet meer uit waar je loopt. Er zijn 8 teams. Het team van de Halfzevengroep neemt vanaf het begin af aan de leiding en staat deze niet meer af. Ze finishen in 10.57.30. Daar achter een spannende strijd van de twee teams van Groep4: Team Niek/Eric/SchaatsJan/Henk loopt langzaam weg bij team JeroenH/Louis/Carmody/Mick. Dat is best begrijpelijk want de eerste drie lopers waren niet bij de PostbezorgRonde, hebben er geen 14 kilometer opzitten, zijn dus nog vers en hebben kunnen uitslapen. Na 2400 meter loopt het eerste Groep4-team zo'n 150 meter voor op het andere team. Vader en zoon Onrust zijn beiden slotloper. De strijd wordt uiteindelijk gewonnen door de jeugd, eindtijd resp. 11.46.57 en 11.51.84.

De vrouwtjes zitten weer achter Meneer de Boer aan. Met zijn Woensdagmorgenteam (gemiddelde leeftijd 65++) legt hij met de Trainert beslag op de 5e plaats (13.07.56).

We krijgen allemaal een medaille, het winnende team één extra, de winnersmedaille. Het was leuk om te doen, maar jammer genoeg best wel veel krachts- en leeftijdsverschil waardoor de teams ver uit elkaar lagen. We kwamen vanmorgen onderweg nog wel een goed idee tegen voor een mooie prijs voor team Niek/Eric/SchaatsJan/Henk: