De B(reakfast)& H(igh tea)-run?

De beste ideeën ontstaan in de kroeg. Dus toen de uitnodiging voor de zaterdagrun in de mail zat met daarin de mededeling dat er onder het genot van een drankje in de Fabriek voor een BH-run was gekozen waren de oren (en ogen) gespitst.

Wat is een BH-run? Een run met (of zonder) bovenstuk(je)? Figurerunning in de vorm van een BH? De aanvulling dat deze naam niets met dameslingerie te maken had, deed de oren al weer snel hangen. "Een loop over een afstand van circa 15 kilometer door bos, duin en strand. De trainert rekent weer op een grote opkomst, offertes voor een touringcar zijn al aangevraagd!” 

Die bus is deze zaterdag nog niet nodig, er staan tien man bij Zaanland. Vijf man zijn rechtstreeks naar Johannashof, het startpunt van de BH-run. Geen kermisklanten, korfbal- , hockeyvaders, vakantiegangers en jarige schoolkampbegeleiders, anders hadden we net de twintig aangetikt.

Leek het 's ochtends toen de wekker ging nog echt weer om met een goed boek weer terug in bed te kruipen, onderweg naar Castricum schijnt de zon. Niet permanent en niet altijd even krachtig maar toch…. Het weer stelt ons weer voor de bekende kleedkeuzes: korte broek, lange broek, korte mouw, regenjack? Volgens de diverse weer-apps zal het na 9.00 uur gaan regenen, maar als zo vaak hebben deze apps het voor de kust weer eens bij het verkeerde eind. Heerlijk loopweer!

Met een inlooptempo van < 5min/km lopen Mark en Mick voorop over de Limietweg. Onderweg wordt druk gespeculeerd over wat de BH-run zou kunnen inhouden. George denkt gepaste kledij te hebben door een paar tepelklevers op te plakken, maar zoals al genoemd, het had niks met een BH te maken. Bergen en Heuvelsrun dan? , Blaren op je Hielenrun?, Beach & Hillsrun?, Buik en Heupenrun?, Balen en Huiverenrun?, Baarden en Hakkenrun?, Bocvoort en Hakhoverun!

We rekken en strekken op een Mountainbikefietspad, dus worden af en toe licht gestoord. Er worden veel losse woordenflodders geuit, waar geen zinnig woord over valt te schrijven. Jeroen H. jaagt de aanstormende fietsers nog even de stuipen op het lijf door een plotse positiewissel. 

We gaan verder over een stuk Oranje route tot aan de camping Geversduin. Onderweg gaat het wederom over het lopen van een marathon (kwam zojuist een leuk berichtje tegen voor de twijfelaars, je kunt altijd wel een excuus verzinnen om het niet te doen).  Af en toe wordt er versneld voor de liefhebber en we komen een paar Hooglanders en een fokschaap (weggelopen uit het kofschip) tegen. We lopen duinstukken tussen Castricum en Heemskerk die velen van ons nog nooit hebben gezien. Verder wordt er niet zoveel gesproken, de angst om dat wat men in de groep zegt tegen hen kan worden gebruikt in de wekelijkse blog is schijnbaar groot (òf ik vang gewoon, achteraan bungelend in de groep, te weinig op, òf de Alzheimer Light slaat bij mij al op jonge leeftijd toe) .

Vanaf de camping gaat het af en toe verhard (In een duinroute hoor je geen steentje tegen te komen! JdB) over de Zwarteweg naar de strandopgang. Het strand is klein en zacht, de wind waait ons in de snoet en het begint voor het eerst deze run wat te spetteren, zet gelukkig niet door en waait door de harde wind snel over. Hier worden de bikkels gescheiden van de meisjes en jongens! Grote Es gaat achter Mark lopen, zodat ze lekker uit de wind loopt. Niet sterk, wel slim. Over het strand waaien de Skuumkoppe ons om de oren. Het lijkt wel winter.

Vanaf de strandafgang is het nog twee kilometer tegen de richting van de Rode route in terug naar de koffie. Af en toe even afwijken van de begaande paden lopen we over een single trackje door de brandnetels. Het lukt ons zelfs om E&e, de naamgevers van de BH-run, te desoriënteren!

Moe maar voldaan komen we terug bij het startpunt. De koffie en koek smaken weer verdiend!

Volgende week wordt waarschijnlijk een klein groepje, dan is 's avonds de Zaankanterloop voor de lopers met sterke enkels die de kasseienstroken van de West- en Oostzijde willen trotseren en kunnen bedwingen. De bikkels mogen uiteraard 's ochtends èn 's avonds lopen. 

Wie niet loopt kan zich nog bij Henk Vos melden voor de een of andere ondersteuningsklus. Daarover gesproken: voor de Zaanse Schansloop kun je je opgeven bij Gerritnet voor de vele klussen op en rond het parcours. Kun je 11 oktober niet aanwezig zijn en je hebt Facebook, deel en like dan de Zaanse Schansloop Facebookpagina

Ga naar de Facebookpagina van de Zaanse Schansloop